Duurzaam op vakantie gaan – hoe doe je dat?

Geschreven op 3 juli 2017 voor de duurzamestudent.nl 
Reizen is één van mijn favoriete bezigheden. Nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe culturen ontdekken, prachtige natuur verkennen: ik kan er niet genoeg van krijgen. Daar staat tegenover dat ik de laatste jaren steeds meer bewust ben geworden van de negatieve effecten van reizen, zoals eerder deze maand ook te lezen was in Vrij Nederland. Zo worden kinderen verminkt om te bedelen, leefgebieden van dieren verwoest door gretige touroperators en ook de vuilnisbelt stapelt zich verder op. Gelukkig ontstaan er steeds meer alternatieven voor duurzamer toerisme en handvaten voor ons reizigers.
Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat toerisme nooit helemaal duurzaam zal zijn. Alles wat op grote schaal plaatsvindt, heeft een negatief effect op de omgeving. Toerisme is enorm toegenomen in de laatste decennia; kijk bijvoorbeeld eens in jouw eigen vriendenkring hoeveel, en hoe vaak, mensen op vakantie gaan. Dit beïnvloedt de beschikbaarheid van natuurlijke bronnen, consumptiepatronen, milieuvervuiling en sociale verhoudingen.

Gelukkig heeft toerisme niet alleen maar negatieve kanten. Zo brengt het ook meer kennis en begrip voor andere culturen en levenswijzen. Daarbij ontstaan er initiatieven zoekend naar duurzamere alternatieven om de negatieve effecten van toerisme terug te dringen. Een voorbeeld zijn instanties zoals Earthcheck en Travellife, die certificaten toekennen aan bedrijven in de toerisme-sector. Deze certificaten stellen toeristen in staat om verantwoordelijk reisalternatieven te identificeren en bieden bedrijven handvaten voor duurzame bedrijfsvoering. De Global Sustainable Toerism Council overziet deze initiatieven en biedt bedrijven hulp bij het implementeren van een duurzaam beleid. Voor bedrijven binnen de toerismesector staat bewustwording en het meten van duurzaamheid centraal – meten is namelijk weten!

Een voorbeeld van een verantwoordelijke touroperator is Intrepid Travel. Dit bedrijf is de eerste –en enige– totaal emissieneutralen touroperator in Nederland. Reizen worden georganiseerd in kleine groepen, ze gebruiken lokale gidsen, verblijven in kleinschalige lokale accommodaties en noem zo maar op. Naast reisorganisatoren, worden ook andere takken binnen de toerismebranche zich steeds meer bewust van hun impact. Binnen de hotelsector bijvoorbeeld is Hotel Milano Scala het eerste hotel binnen Italië zonder emissie. Op het dak van het verblijf bevindt zich een tuin waar verse kruiden worden geweekt en alle meubels en gebruiksvoorwerpen binnen de hotelkamers zijn biologisch afbreekbaar. Wellicht is dit een weerspiegeling van de wens van consumenten, maar desalniettemin zijn het stappen in de goede richting.

Nou reis ik zelf ook behoorlijk veel en zou ik niemand dit willen ontzeggen. Onthoud dat meten is weten – meet daarom jouw vakantievoetafdruk. Tot slot, vijf simpele tips om zelf als toerist zo min mogelijk schade aan te richten tijdens jouw reizen:

Tip 1: Nee m het OV – Vliegtuigen zijn enorme vervuilers. Maak daarom, waar mogelijk, gebruik van het openbaar vervoer. Ga je naar Londen, neem dan bijvoorbeeld een keer de trein! Of kies een tropische Europese bestemming in plaats van een reis naar Bali.

Tip 2: Verminder jouw water -, energie – en afvalverbruik: Veel landen hebben een tekort aan water en energie, en zijn niet in staat om afval te verwerken. Zorg daarom dat je, onder andere, zo kort mogelijk douchet, je oplader niet in het stopcontact laat zitten, een tasje meeneemt om eventuele aankopen te vervoeren en investeert in een reis-waterzuiveringssysteem zodat je geen plastic flessen hoeft te kopen.

 Tip 3: Koop lokaal: Koop enkel lokaal of nationaal geproduceerd eten, drinken en souvenirs. Zorg er daarnaast voor dat je economische voordelen spreidt, door bij verschillende producenten te kopen.

Tip 4: Wees kritisch: Onderzoek van tevoren hoe jouw vliegtuigmaatschappij, touroperator en/of accommodatie omgaat met duurzaamheid. Maak waar mogelijk bijvoorbeeld gebruik van kleinschalige, lokale accommodaties.

Tip 5: Informeer jezelf omtrent activiteiten: Wees er zeker van dat activiteiten waaraan je deelneemt niet bijdragen aan het uitbaten van kwetsbaren zoals vrouwen, kinderen, dieren of bedreigde diersoorten. Zoek activiteiten die gericht zijn op het voorzien van informatie en bijvoorbeeld cultureel begrip tot stand brengen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s